Search
вторник 18 декември 2018
  • :
  • :
Најнови Вести

НА ВАШИОТ ЗАДНИК СЕ НАОЃА МУСКУЛОТ НА ДУШАТА – ТОЈ Е ИЗВОР НА СТРАВОВИТЕ И СТРАДАЊАТА

loading...

Депресија, ансиозност, стравови, фрустрации…широка листа на психички тегоби кои го мачат современиот човек, а ние сакаме да кажеме дека сето тоа е во главата. Но, тоа не е сосема точно. Сите тие маки се всушност во нашиот задник.

Голените слабински мускули уште се нарекуваат и карлични мускули, а во некои култури ги нарекуваат и „мускули на душата“, а тоа име не е дадено случајно, пишува The Higher Perspectives.

Слабинските или карличните мускули го зафаќаат долниот дел од грбот, минуваат покрај колковите и завршуваат веднаш под задникот.

Нивната улога е повеќекратна -тие го контролираат движењето на телото, флексибилноста, движењето на зглобовите и рамнотежата, а што е најважно, одговорни се за исправеното држење на телото.

Не е ни чудо што нашите психички тегоби се одразуваат на состојбата на тие мускули, одговорни за држењето. Можеме да речеме дека тие мускули се одговорни за самопочитта, па нивното вежбање е многу важно за сите оние кои се несигурни во себе и се чувствуваат депресивно и анксиозно повеќето време.

Овој мускул е поврзан и со дијафрагмата, а со самото тоа и со дишењето, па неговото значење за нашата психа поради тоа е зголемено.

Некои луѓе сметаат дека слабинските мускули преку рбетниот мускул, се во директна врска со рептилскиот, односно стариот дел од мозокот, кој е развием многу пред големиот мозок и задолжен за основните инстики за преживување. Така да, ако карличниот мускул е стегнат, тоа значи дека човекот е психички стегнат на базично ниво поврзано за преживување.

Затоа научете да ги опуштите овие мускули. Вежбите за жените и за мажите донекаде се разликуваат.

Вежби за жени:

Вежби за мажи:

 

loading...