Search
петок 19 октомври 2018
  • :
  • :

Вјолца Мбиара: На Ромките им плаќаат по илјадарка да не доаѓаат кај мене на гинеколог

Доктор Вјолца Мбиара е специјалист-гинеколог која почна со работа во специјалистичката гинеколошка ординација во Шуто Оризари во септември минатата година, откако претходно пет години во оваа поликлиника немаше гинеколог.

Уште на почетокот доктор Вјолца се соочи со проблемот со непознавањето на македонскиот јазик поради што во комуникацијата со пациентките ѝ помагаше медицинската сестра, која истовремено ѝ беше и преведувач, а подоцна се соочи и со обвинувања околу своето професионално минато.

За порталот „Мајка и дете“ таа зборува за својата досегашна пракса во Шуто Оризари и ги обвинува невладините организации дека ги одвраќаат пациентките од општината да се регистрираат како нејзини пациентки плаќајќи им по илјада денари. Зборувавме со неа за ова и за нејзината неколкумесечна пракса во ординацијата во Шутка.

Интервјуто со доктор Вјлоца Мбиара прочитајте го ТУКА.

loading...